Ikäihmisten palvelujen ulkoistaminen

Ikääntyneiden määrä Suomessa tulee kasvamaan lähivuosina huomattavasti. Valvira selvitti vanhustenhuollon tilaa lähettämällä kyselyn ympärivuorokautista hoitoa tai hoivaa vanhuksille tarjoaville laitoksille. Kyselyn alustavien tulosten mukaan Sosiaali- ja terveysministeriön suosituksen mukainen henkilöstön vähimmäismitoitus toteutuu kahdessa kolmasosassa kyselyyn vastanneita laitoksista ja yli 10% laitoksista on suositeltua vähemmän henkilökuntaa hoidettaviin nähden. Selvityksen mukaan joka neljännessä laitoksessa kaikki ammatilliseen henkilökuntaan kuuluvat eivät täytä kelpoisuusehtoja. Valviran näkemyksen mukaan henkilökunnan määrä suhteutettuna hoidettaviin ja ammatillinen pätevyys ovat perusedellytyksiä hyvän hoidon ja hoivan toteutumiselle.

Tampereella on suunniteltu yhteiskunnallista yritystä Koukkuniemeen. Yleisesti sosiaalisen yrityksen ja yhteiskunnallisen yrityksen välillä ei ole selkeää eroa. Yhteiskunnallinen yrityksen käsitettä on käytetty euroopassa yleisnimikkeenä, joka muistuttaa suuresti merkityksiltään suomalaiselta nimikkeeltä paremmin tunnettua sosiaalista yritystä. Sosiaalisen yrityksen tavoitteenahan on työllistää vajaakuntoisia ja pitkäaikaistyöttömiä. Vaikkakin yhteiskunnallisia yrityksiä Britanniassa ja muualla Euroopassa ovat kohdentuneet henkilökohtaisiin palveluihin, kuten ikäihmisten palveluihin, en näe yhteiskunnallista yritystä ratkaisuna Koukkuniemen tilanteeseen, sillä sosiaali- ja terveydenhuollon lainsäädäntö sanelee tarkasti kelpoisuusehdot. Kunta on vastuussa palvelun laadusta ja riittävyydestä, vaikka kuinka ulkoistaisi ikäihmisten palvelut.

En voi olla ihmettelemättä palvelujen suurta ulkoistamisen halukkuutta Tampereella. Millaisia kytköksiä päättäjillä itsellään on palveluja tarjoaviin yrityksiin? Tulevaisuudessa ikäihmisten palvelujen tarve tulee räjähtämään ja yksityisiltä markkinoilta kunnat joutuvat varmasti ostamaan tulevaisuudessa paljon palveluita. Kun palvelutarve kasvaa ja on kunnan vastuulla tarjota riittävät palvelut kuntalaisille, syntyy silloin myyjän markkinat, eli hintaa voidaan helposti nostaa.

Mikäli yhteiskunnallista yritystoimintaa halutaan kokeilla, tulee sitä kokeilla terveiden parissa, jotka haluavat ostaa hyvinvointipalveluita. Laitoshoitoa tarvitsevat ovat vahvan tuen ja avun tarpeessa olevia ja heidän hoitamisensa vaatii siihen määriteltyä ammattitaitoa. Tällä hetkellä vanhainkodeissa olevat ovat rakentaneet maamme ja sen hyvinvoinnin, ja he ansaitsevat hyvän ja laadukkaan hoidon!

Hoitohenkilökunnan määrän laskeminen Tampereella tuntuu olevan myös hyvin haasteellista. Hoitohenkilökuntaanhan tulee laskea hoitotyötä tekevien määrä. Tamperelaisessa laskennassa hoitohenkilökuntaan kuitenkin tipahtaa helposti mukaan paperitöitä tekevät osastohoitajat ja sihteerit sekä siivous-, ja ruokahuollollista työtä tekevät laitoshoitajat. Kunnallisen vanhustenhuollon laadun ylläpitämisessä sekä johtamisessa, avohoidon turvaamisessa sekä palveluasumisen ja apuvälineille sopivien asuntojen turvaamisessa olisi riittävästi haastetta kunnalle, eikä tästä syystä kannattaisi tilannetta lisää hämmentää uudenlaisilla yritysmuodoilla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s