Vankeinhoito

Olen pitkään ihmetellellyt rikosten tekijöiden, oikeuskäsittelyjen, vankeinhoidon ja kunnan sosiaalitoimen hyvin eriytyneitä maailmoja.

Oikeuden käsittelyajat

Suomessa oikeuskäsittelyt venyvät pitkään. Rikokseen syllistynythän saa olla yleisesti vapaalla jalalla, kunnes asia käsitellään oikeudessa. Välillä oikeudessa käsitellään jopa muutaman vuoden takaisia rikoksia. Tällä ajalla usealla rikolliselle kertyy lisää rikoksia. Kun puolestaan rikoksen tekijä valittaa käräjäoikeuden päätöksestä hovioikeuteen, jatkuu vapaalla oloaika edelleen. Jälleen mahdollisuus uusiin rikoksiin.

Tuomiot

Rikoksista annettavat rangaistukset etenkin lapsen seksuaalisista hyväksikäytöistä ovat mielestäni suhteettoman alhaiset verrattuna elinikäisiin traumoihin, joita uhrit saavat. Lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön syyllistynyt voi olla seksiriippuvainen ja piittaamaton tuomiosta. Kuinka karmaiseva tosiasia onkaan, että seksuaaliseen hyväksikäyttöön syylistynyt saa olla vapaalla ja voi syyllistyä edelleen samoihin tekoihin odotellessaan tuomiota!

Vankilassa

Vankilassa puolestaan vangittu voi valita itselleen niin kutsutun päihteettömän osaston. Vankilassahan muutoin päihteiden käyttö vaikuttaa olevan karmaisevan yleistä. Kirjesalaisuus takaa erilaisen tavaran kulkeutumisen vangeille. Mielestäni vankilassaoloaikana voitaisiin velvoittaa pakkopäihdehoitoon tarvittaessa.

Vankilatuomion lyhyydet ja olot vankilassa

Ensikertalaisen ja hyvin käyttäytyvän vangin tuomiohan lyhenee. Kun jo ennestään tuomio on ollut joissakin rikoksissa suhteettoman lyhyt, ei oikeustajuni ymmärrä käytäntöä laisinkaan. Elinkautinen ei Suomessa tarkoitakaan oikeasti elinkautista. Suomalaisessa vankilassa olot toden totta ovat paremmat kuin vanhainkodin hoivaosastolla tai pienen kunnan terveyskeskuksessa.

Keskustellessani Suomalaisesta oikeuskäytännöstä ja sen toimimattomuudesta kansainvälisten ystävieni kanssa ja kierrettyäni muutamassa vankilassa sekä Suomessa että ulkomailla en voi käsittää nykyistä tilannetta, eikä sitä ymmärrä myöskään ulkomailla asuvat ystäväni.

Vankilasta kotoutuminen

Kun vanki kotiutuu vankilasta, saattaa kriminaalihuolto olla henkilön tukena, mikäli vanki on edelleen valvonnan alla. Kun valvonta loppuu tai mikäli valvontaa ei ole määrätty, on vanki täysin vapaalla jalalla ja ilman hoitokontaktia. Usein asunnottomana ja työttömänä…ja uusi rikosten kierre usein valitettavasti alkaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s