Heikoimmista huolehdittava – palvelut saavutettavissa

Sote-uudistuksessa on tärkeää huolehtia etenkin kaikkein heikoimmassa asemassa olevien palvelujen turvaaminen. Heikoimmassa asemassa olevia ryhmiä ovat kehitysvammaiset, huonokuntoiset ikäihmiset, mielenterveyskuntoutujat, vakavasti sairaat, joiden toimintakyky vaatii toisen antamaa hoivaa sekä lastensuojelun asiakkaat. Nämä ihmisryhmät ovat sellaisia, jotka eivät kykene puolustamaan oikeuksiaan. Tästä syystä on erittäin tärkeää, että sote-uudistuksessa varmistetaan palvelujen saatavuus oikea aikaisesti sekä palvelujen todellinen saavutettavuus. Tälle ryhmälle on turvattava laadukkaat palvelut, sillä hyvinvoinnin mittarina on se, kuinka huolehdimme heikoimmista.

Muulta osin, mikäli palveluja keskitetään, tulee alueella varmistaa se, että kaikki pääsevät kohtuuhintaisesti palveluja käyttämään. Teisko oli aikoinaan itsenäinen, mutta liittyi Tampereeseen. Liittymisvaiheessa luvattiin säilyttää alueella hyvät palvelut. Palvelujen vähenemisen lisäksi nyt suunnitellaan vyöhykkeiden lisäämistä Teiskon alueelle, joka johtaisi linja-automaksun korotukseen. Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että välttämättömän sosiaali- tai terveydenhuollon käynti maksaisi Teiskolaiselle moninkertaisesti verrattuna keskustassa asuvalle Tamperelaiselle. Kuulemani mukaan maksu olisi esimerkiksi Terälahden alueella kolminkertainen nykyiseen verrattuna.

Tällainen muutos loisi eriarvoisuutta kuntalaisille ja vaikeuttaisi köyhien mahdollisuuksia käyttää palveluja. Näin ollen sote-uudistuksessa tulee huomioida sen vaikutukset kokonaisvaltaisesti ja se tulee tehdä yhteistyössä kuntien kanssa, jotka osaavat tuoda esille kuntalaisten ja eri asiakasryhmien tarpeet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s