Oikeusprosesseja kehitettävä, tuomioita tiukennettava

Suomessa tulisi  kehittää rikostutkintaa ja oikeuskäytäntöjä sekä tiukentaa rangaistuksia.

Kehittää tulisi erityisesti oikeusprosessin nopeutta. Tällä hetkellä esimerkiksi monet lapsiin liittyvät riita-asiat ja rikostutkinnat kestävät aivan liian pitkään. Etenkin silloin, kun asianomainen todetaan syyttömäksi ja lasta on käytetty vanhempien huoltajuusriidan välikappaleena, aiheuttaa pitkittynyt prosessi inhimillisestä ääretöntä haittaa sekä lapselle että vanhemmalle. Yhtälailla oikeusprosessin kestäminen pitkään missä tahansa lapsia koskevassa asiassa, tulisi oikeusprosessin toimia huomattavasti nopeammin, sillä keskeneräinen rikostutkinta vaikuttaa lapsen ja vanhempien tapaamismahdollisuuksiin.

Lasten seksuaalisen hyväksikäytön rikostutkinnassa on edelleen paljon kehittämisen varaa. Esimerkiksi poliisitutkinnassa tulee huomioida se, ettei lasta saa johdatella kysymyksillä. Kun hyväksikäyttö epäily nousee pinnalle, tulisi lapsen edun mukaisesti asia tutkia ja käsitellä nopeasti, sillä pitkittyt prosessi vaikuttaa lapsen hyvinvointiin. Puolestaan silloin, kun tekijä on todistetusti syyllistynyt hyväksikäyttöön törkeällä tavalla, tulisi rangaistuksen oltava erittäin kova. Lapseen kohdistunut seksuaalinen hyväksikäyttö tai väkivalta ei saisi vanhenta rikoksena.

Suomesta tulisi poistaa käytänne, jonka mukaan ensikertalaisen tekemänä rikos lieventää tuomiota. Sosiaalityöntekijänä työskennelleenä moni narkomaani sanoi, että ensimmäisestä rikoksesta olisi tullut saada nopeasti kova rangaistus -tämä olisi saattanut pysäyttää alkaneen päihde- ja rikoskierteen.

Ammattiautoilijoiden päihderikoksista ei tule antaa lyhyempää ajokieltoa työn vuoksi, sillä nimenomaan ammattiautoilijan pitää olla päihteetön, luotettava kuljettaja. Toistuvista rikoksista tulisi antaa kovempi tuomia.

Itse vankeinhoidon tulisi olla aina päihteetöntä ja vankeinhoitoon tulee liittää tarvittaessa päihdehoito sekä mahdollinen tarvittava terapia, joten rikosten uusiutumisen riskiä voidaan vähentää.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s