Paljon sairastavien tilanne kärjistyy

 

Hallituksen nostaessa lääkkeiden omavastuuosuuksia ja sekä samanaikaisesti korottaessa sosiaali- ja terveyspalvelujen omavastuuosuuksia paljon sairastavien tilanne kärjistyy. Vaikeasti ja paljon sairastava elää jo tällä hetkellä usein köyhyysrajan alapuolella.

Tällä hetkellä lääkekatto ja sosiaali- ja terveyspalvelujen maksukatto ovat erillisiä. Kunnallisen sosiaali- ja terveydenhuollon maksukatto on kuluvana vuonna 679 euroa ja lääkekatto ensivuonna on 610 euroa. Kunnallisen sosiaali- ja terveydenhuollon maksukatossa on kuitenkin vielä sellainen aukko, että lyhytaikaisesta laitoshoidosta peritään maksukaton täytyttyäkin vielä 17,60 euron hoitopäivämaksu (kuluvana vuonna). Maksukattoon eivät myöskään kuulu hammashoito ja sairaankuljetus. Lääkemaksukaton täytettyä asiakas joutuu lääkkeistä kuitenkin maksamaan omavastuuosuuden, ensi vuonna se  on suunnitelmien mukaan 2 euroa.

Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelumaksujen enimmäismäärät nousevat noin 30 prosenttia, joka on korotuksena iso. Omavastuu osuus maksukatossa nousee indeksin verran.  Sairaanhoitoon liittyvien matkakustannuksen omavastuuta yhdensuuntaiselta matkalta aiotaan korottaa nykyisestä 16 eurosta 25 euroon.

Korotukset ovat kohtuuttomia osalle väestöä. On myös ymmärrettävä, ettei moni ikäihminen tiedä maksukatosta. Terveyspalvelujen käyttäjän on itse seurattava maksukaton täyttymistä, säilytettävä alkuperäiset maksukuitit ja huolehdittava, ettei maksukaton täytettyä maksuja peritä.

Tämän lisäksi erityisesti moni ikäihminen ei tiedä toimeentulotuesta, jossa huomioidaan menona terveydenhuollon menot. Nämä yhdessä vaikuttavat siihen, että jo nyt osa ikäihmisistä jättää ostamatta tarvitsemansa lääkkeet tai jättää menemättä ehdottoman tärkeään hoitoon.

Kukaan ei halua sairastaa omasta halustaan. Inhimillinen taakka on jo riittävän raskas, onkin täysin kohtuutonta vaikeuttaa vaikeasti sairaiden ja paljon sairastavien ihmisten elämäntilannetta entisestään. Lääkekuluihin ja sosiaali- ja terveydenhuollon palvelumaksuihin tulisi ehdottomasti luoda tuloperustainen kattojärjestelmä, joka sisältää niin lääkkeet, palvelut kuin sairaankuljetukset. Tällaisella toimenpiteellä voitaisiin inhimillistää vaikeasti sairaiden ja paljon sairastavien määrä. Mikäli tähän ei ole poliittista halukkuutta, muita säästökohteita on löydettävä.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s