Järeämpiä toimia koronan leviämisnopeuden hillitsemiseksi

Mielestäni nyt tarvitaan nopeampia ja järeämpiä toimia koronan leviämisnopeuden hidastamiseksi. Iso osa suomalaisista tulee sairastumaan, mutta piikkiä pitää saada loivemmaksi, jotta mahdollisimman vähällä kuolleiden määrällä selvitään.  

Sairastuneiden määrä tulee kasvamaan lähipäivinä aivan varmasti valtavasti. Kangasala saattaa olla hyvinkin nopeasti erittäin haasteellisessa tilanteessa, sillä altistuneita on paikkakunnan kokoon nähden suhteellisen paljon.

Tällä hetkellä annetut karanteeni ohjeet ovat riittämättömiä. Samassa perheessä joku voi olla karanteenissa (ollut suoraan tekemisissä todetusti sairastuneen kanssa) ja muut perheen jäsenet juoksevat ympäriinsä ja todennäköisesti vievät virusta mukanaan. Tämä virus kun säilyy pinnoilla yllättävän sitkeästi.

On yllättävää, että edelleen eilen (11.3.2020) on vielä Suomeen saanut saapua siten, että Italia on ollut lähtömaana. Tullessa Suomeen ilman mitään kyselyjä on saanut eilen hypätä bussin kyytiin ja mennä minne lystää. Toimenpiteet ovat käsittämättömän lepsuja ajatellen, että Suomea pidetään sosiaali- ja terveydenhuollon mallimaana. Tämä virus on ovela ja vikkelä ilman lisäapujakin. Tämän viruksen ollessa kyseessä yllättävän monet tulevat tarvitsemaan tehohoitoa, tästä syystä emme saa antaa toimien hitauden vuoksi mahdollisuutta liian suuren hoitoisuuspiikin syntymiseen.

Nyt samanaikaisesti pitää aloittaa kansainvälisessä yhteistyössä valmistautuminen viruksen muuntautumiseen ja mahdolliseen toiseen aaltoon. Vastassa voi olla nykyistä kehittyneempi muoto, johon eivät välttämättä ole suojattuja nekään, jotka tässä ensimmäisessä aallossa tulevat sairastumaan.

En tahdo luoda paniikkia, mutta nyt tulisi ottaa järki käteen. Suomi ei ole lintukoto eikä ole mitään syytä odottaa, että virus olisi täällä jotenkin vieraskoreampi kuin muuallakaan maailmassa.

Sirpa Pursiainen

Sosiaali- ja terveysalan opettaja

KD Pirkanmaan piirin pj

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s