Huumeongelmiin puututtava ja tytöille ja naisille tarjottavia palveluja kehitettävä

Suomessa huumeiden käyttäminen on hälyttävästi lisääntynyt. Huumeiden käytön lisääntyminen kertoo arvomuutoksen lisäksi varhaisen tuen puuttumisesta sekä toimimattomasta lastensuojelusta, mielenterveyspalveluista ja päihdepalveluista. Valitettavasti monella huumeiden käyttäjänaisella on kokemushistoriassaan lapsuuden hyväksikäyttöä, perheväkivaltaa ja kaltoinkohtelua. Lisäksi valitettavan moni nainen päättyessään huumemaailmaan myy itseään rahoittaakseen huumeiden käyttöä.

Lastensuojelun resurssit tulee saada kuntoon. Seksuaaliset hyväksikäyttökokemukset tulee tutkia tarkoin ja riittävä apu ja tuki tulee tarjota uhreille. Perheväkivaltatilanteissa niin ikään terapiatukea tulee tarjota jokaiselle lapselle. Lapsi on uhri silmännäkijänä silloinkin, kun väkivalta kohdistuu omaan vanhempaan, eikä suoraan lapseen. Turvakodeissa tulee olla riittävästi paikkoja, jotta akuutissa tilanteessa aina löytyy turvapaikka, jonne voi hakeutua.

Mielenterveyspalveluissa tulee painopistettä siirtää varhaiseen puuttumiseen sekä terapiaan. Aivan liian usein yhteiskunnassamme ratkaisuksi tarjotaan mielialalääkkeitä selvittämättä mielenterveysongelmien synnyn juurisyitä. Pahimmillaan lääkitys vain edesauttaa ongelman syvenemistä ja pitkittymistä ja muodostuu osaksi mahdollista päihdeongelmaa.

Päihdehuoltoon tulee päästä ja koko palvelukokonaisuutta tulee kehittää. Kykyä kohdata traumatisoituneita naisia tulee kehittää, jotta he pääsevät eheytymään mahdollisista prostituution kokemuksista, väkivallan kokemuksista sekä syvemmistä lapsuudessa tapahtuneista haavoittavista kokemuksistaan.

Raskaana oleville naisille tulee saada lainsäädäntöön pakkohoitomahdollisuus, jotta viaton syntymätön lapsi ei joutuisi kohtaamaan tätä maailmaa vieroitusoireisena ja pahimmillaan joutua kärsimään lopun elämäänsä keskushermoston ja elinten sairauksista.

Olen erittäin huolestunut huumemyönteisen keskustelun lisääntymisestä viranomaisten ja joidenkin poliitikkojen toimesta. Tarvitsemme arvomuutosta, jossa päihteiden käyttöä ei ihannoida, vaan ihannoidaan halua elää täyttä elämää ilman päihteitä.


Sirpa Pursiainen

Toimitusjohtaja, Hyvänolon Elämänpuu Oy

KD naisten liittohallituksen edustaja, KD Naisten Pirkanmaan piirin edustajana

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s