Luontomatkailusta kasvua ja vetovoimaa Tampereelle

Tampere sijaitsee kahden järven välissä. Lisäksi Tampereella on upeita retkeilykohteita. Monelle ulkomaalaiselle kävely hiljaisessa ja rakentamattomassa metsässä on jotain, mitä he eivät ole koskaan kokeneet. Ei ole ihme, että esimerkiksi maailmaa paljon nähnyt Brad Pitt kehui Tamperetta juuri luonnon kauneudesta. Se, mikä meille on arkipäiväistä ja tuttua, on kuitenkin laajemmassa mittakaavassa ihmeellistä, arvostettavaa, kiinnostavaa ja harvinaista. Meille luonto on sellainen aarre, josta voimme myös jakaa toisille.

Tampere-Pirkkalan lentokentälle on saatu lisää lentoja. Jotta emme menetä näitä lentoreittejä, meidän tulee nopeasti ja aktiivisesti kehittää luontomatkailua. Esimerkiksi Teiskossa sijaitsevasta Maisansalon alueesta tulisi tehdä kansainvälisen luontomatkailun kohde. Maisansalo sijaitsee Näsijärven rannalla, luonnon helmassa. Veneily, avantosauna, nuotioretket, ulkona liikkuminen ja hiihtämisen kokeilu ovat helposti saatavilla matkailijoille, tarvitaan vain majoituskapasiteettia ja logistiikkaa.

Tamperetta tulee mainostaa juuri luontomatkailukohteena kaikkien tapahtumien yhteydessä ja laajemminkin. Aikoinaan Levi on syntynyt keskelle ei mitään. Silti se on varsin tunnettu matkailukohde, jonka myötä koko Suomen Lappi on tullut tunnetuksi maailmalla. Lappi on tunnettu lumesta ja revontulista. Me emme voi keskittää tokikaan markkinointia näihin kahteen asiaan – mutta me voimme keskittää markkinointia järviin ja metsiin.

Brad Pitt kuvaili Tamperetta myös eräänlaisena turvapaikkana. Turvallisuus on jotakin niin syvästi koettavaa ja ihmiselle tärkeää, että tämä maininta on myös huomioitava matkailun kehittämisessä ja markkinoinnissa. Luonto, hiljaisuus ja ihmisten rauhallinen kohtaaminen luovat turvallisuuden kokemusta. Meillä kunnioitetaan toisen reviiriä luonnostaan ja luonnossa jokainen saa kokemuksen laajasta omasta tilasta. Luontomatkailun kehittämisessä tulee varmistaa, että avaria maisemia ja tilakokemuksia säilytetään.

Maailmassamme aika on muuttunut varsin hektiseksi ja moni asia on viemässä jatkuvasti huomiotamme. Tilaa läsnäololle ja hetkessä hiljentymiseen ei juurikaan ole. Kuitenkin juuri tämä on jotain, mitä jokainen ihminen tarvitsee. Luontokokemus yhdessä kokemukseen omasta tilasta ja turvallisesta hetkessä olemisesta luovat yhdessä hyvin syväluotaavan kokemuksen. Me suomalaisina tiedämme tämän – mutta tämän kokeminen on suhteellisen mahdotonta miljoonakaupungeissa. Mikäli onnistumme avaamaan tämän kokemuksen mielikuvana matkailun markkinoinnissa, saamme aivan varmasti tänne matkailijoita ympäri maailmaa.

Tampereella on kaikki mahdollisuudet tulla tunnetuksi maailmalla luontomatkailun kohteena ja saada sitä kautta yrittäjyyttä, työllisyyttä ja kasvua. Maaseutumainen Teiskon alue voi tätä kautta myös kehittyä.


Sirpa Pursiainen, TJ, YTM

Tampereen kaupunginvaltuutettu (KD)

Maakuntavaltuutettu

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s