KD maakuntavaltuustoryhmän puheenvuoro talousarviosta ja taloussuunnitelmasta 28.11.2022

Arvoisa puheenjohtaja, valtuutetut ja muut kuulijat,

Me kristillisdemokraatit pidämme hyvänä, taloussuunnitelmassa todetaan, että maakunnan elinvoima muodostuu siitä, että maakunnan asukkaat, yritykset ja muut yhteisöt menestyvät toiminnassaan ja voivat saavuttaa asettamiaan tavoitteita.

Tosiasiallisesti yritysten menestys on koko Pirkanmaan menestyksen tekijä. Yritykset luovat työpaikat ja viennin kasvu lisää todellista talouskasvua. Taloussuunnitelmassa todetaankin, että vientivetoiselle Pirkanmaalle on tärkeää varmistaa sekä tavaroiden että työvoiman liikkuminen sujuvasti ja tehokkaasti.

Puolestaan hyvinvointi vähentää taloudellisia menoja tästä syystä sosiaalinen kestävyys, osallisuus ja yhteisöllisyyteen panostaminen on tärkeää myös talouden näkökulmasta.

Kristillisdemokraatteina kannatamme estettyjä kahta johtotähteä, jotka ovat:

1. Pirkanmaan maakunnassa hyvinvoivat ihmiset, monimuotoinen luonto ja menestyvät yritykset kukoistavat.

2. Pirkanmaan liitto on luotettu, tavoitteellinen ja osaava kumppani yhteiskunnallisissa ratkaisuissa.

Tällä hetkellä kuitenkin yrityksillä on pulaa osaavasta työvoimasta. Valitettavasti joutenolo aika ja työpaikka eivät aina kohtaa. Meillä on valitettavasti joukko ihmisiä, jotka eivät omaa työelämässä tarvittavia työelämätaitoja. Lisäksi meillä on pulaa yritysten tarvitsemasta osaamisesta. Tähän taloussuunnitelma olisi voinut ottaa selkeämmin kantaa ja asettaa tavoitteita.

Talousarvio ja taloussuunnitelma nostaa esille painotuksena vihreän ja digitaalisen siirtymän. Me näemme tärkeänä kaiken yritystoiminnan tukeminen, myös perinteinen teollisuus, maatalous sekä metsätalous ovat merkittäviä tekijöitä, jotka tulee huomioida etenkin epävakaassa maailmantaloudessa. Logistisesti sekä asukkaiden että yritysten näkökulmasta ysitien parannus on äärimmäisen tärkeää.

Meille kristillisdemokraateille turvallinen arki on asia, jota tulee vaalia. Taloussuunnitelmassa otetaan tähän hyvin kantaa ja siinä todetaan, että maakuntalaisten kokonaisturvallisuus muodostuu toimivista arjen palveluista sekä turvallisesta ja terveellisestä elinympäristöstä.

Mielestämme elinvoimaisuuden rakentamisessa elämystalouden ja kulttuurin toimialojen lisäksi tulisi mainita myös luontomatkailu. Brad Pitt:n kuvauksen mukaan Pirkanmaan luonto on eräänlainen turvasatama. Luontomatkailun kehittäminen toisi meille työllisyyttä, yrittäjyyttä ja viennin tavoin ulkopuolisia lisäeuroja alueelle.

Kansainvälinen politiikka seurauksineen voi vaikuttaa talouteen merkittävästi ja nopeasti. Tästä syystä on hyvä muistaa, että hyväksymme talousarvion, johon voi olla tarpeen tehdä myöhemmin muutoksia. Ryhmämme voi hyväksyä esitetyn talousarvion ja -suunnitelman.

Sirpa Pursiainen

KD maakuntavaltuustoryhmän pj

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s