Kristillisdemokraattien hyvinvointialuevaltuustoryhmän puheenvuoro 5.12.2022

Talousarviossa todetaan, että vuoden 2023 talousarvio on laadittu vahvasti olettamusten, ei riittävän tiedon varaan. Tiedon puutteellisuus on vakava asia huomioiden, että talousarvion kokonaismenot ovat 2,6 miljardia euroa. Virkamiehet ovat tehneet aivan varmasti parhaansa epävarmassa tilanteessa.

Kristillisdemokraattien mielestä hyvinvointialueen rahoituksessa on valuvikoja, joihin puolueemme on ensimmäisenä ehdottanut valtakunnallisesti korjaussarjan. Puhuttaessa tarveperusteisesta rahoituksesta, tulisi rahoituksen kattaa täysimääräisesti palvelujen järjestämisen kustannukset. Valtion tulee oikaista jo vuonna 2023 rahoituksen vääristymä. Samoin palvelutarpeen kasvu tulee huomioida täysimääräisenä myös

jatkossa, eikä vain 80 %. Emmehän me voi vähentää lakisääteisissä palveluissa työntekijämäärää tai jättää vastaamatta palvelutarpeeseen.

Hyvinvointialueen yhtenä tavoitteena on parantaa palvelujen saatavuutta ja saavutettavuutta. Tästä syystä peruspalvelujen saaminen lähipalveluna sekä joukkoliikenteen huomioiminen osana palveluverkon käytettävyyttä ja saavutettavuutta ovat keskeisiä asioita. Saavutettavuuteen liittyen talousarviossa oli erinomaisesti kirjaus selkokielestä.

Jokaisen tulee saada ikääntyä turvallisin mielin, tietäen saavansa tarvitsemansa palvelut. Talousarvioon on kirjattu hyvin tavoite, että jokaisen palveluja tarvitsevan ikääntyvän tulisi olla oikea-aikaisesti oikeassa paikassa. Jatkuva ambulanssiralli kotoa sairaalaan ei ole kenenkään edun mukaista. Ikääntyvien palveluihin tulee turvata ennakoivasti riittävä rahoitus.

Perhepuolueena kristillisdemokraattien ryhmä näkee erinomaisena, että perheille halutaan antaa riittävästi varhaista tukea. Talousarviossa lukeekin, että arvioiden mukaan jopa viidennes kodin ulkopuolelle tehdyistä sijoituksista olisi estettävissä tarjoamalla oikea-aikaista ja riittävän intensiivistä mielenterveys- päihde sekä nepsypalveluja.

Kaikki eivät saa tarvitsemiaan mielenterveys- ja päihdepalveluja. Kristillisdemokraatit ovat monessa kunnassa nostaneet esille, että meidän tulisi saada aikaiseksi terapiatakuu. Särkyneen mielen hoito on yhtä akuuttia kuin murtuneen jalan. Neljän nuoren kuolema huumeisiin Mänttä-Vilppulassa lyhyellä aikaa ja Tampereen tunnettavuus huumepääkaupunkina kertoo siitä, että erityisesti tähän ongelmaan on puututtava nopeasti ja laaja-alaisesti.

Palvelut tarvitsevat osaavan, motivoituneen henkilöstön ja henkilöstöä tulee olla riittävästi. Pidämme hyvänä, että talousarviossa asetetaan tavoitteeksi uudistuva työnantajuus. Ryhmämme on huolissaan asukasturvallisuuden ja hoidon laadun sekä talouden näkökulmasta henkilöstövuokrauksen suhteellisen isosta käytöstä.

Näemme tärkeänä, että talousarviossa huomioidaan monituottajamallin merkitys. Hyvinvointialue ei kykene yksin vastaamaan järjestämisvastuussa olevien palvelujen tuottamisesta. Hyvinvointialueen tulee palveluja ostaessaan aina varmistaa, että se tarjoaa riittävän rahoituksen tuottaa palvelut lain vaatimusten mukaisesti ja ohjaa kilpailutusta hinnan lisäksi laatua painottaen.

Kristillisdemokraatit ovat nostaneet esille pysyvien hoito- ja palvelusuhteiden kehittämisen tärkeyden. Pysyvä henkilöstö, onnistunut integraatio ja asiakaslähtöinen toiminnan kehittäminen ovat avainasemassa tämän toteutumiseksi.

Hyvinvointia ja terveyttä edistävät palvelut kuntien kanssa ovat keskeisessä roolissa inhimillisyyden ja kokonaistalouden näkökulmasta. Yhteistyö ja tiedonkulun varmistaminen ovat välttämättömiä, jotta jokainen saa tarvitsemansa avun varhaisessa vaiheessa.

Hyvinvointialueen työ on vasta aluillaan. Sosiaalipalvelujen yhdistäminen terveydenhuollon palveluihin asiakaslähtöisesti onnistuessaan tuo laatua ja säästöjä. Toimivat hoito- ja palveluketjut on mainittu talousarviossa useampaan kertaan. Tähän liittyen haluamme vielä todeta, että valiokuntien työn onnistumiseksi tulee niiden toiminnalle huomioida riittävä rahoitus, tästä puheenjohtajat ovatkin jo keskustelleet.

Vielä lopuksi haluan todeta, että talousarviossa huomioidaan pelastustoimen kohdalla hyvin ja tarpeellisella tavalla turvallisuuteen liittyvät asiat. Turvallinen arki normaalioloissa sekä mahdollisissa poikkeustilanteissa on jokaiselle Pirkanmaalaiselle merkittävä asia.

Kannatamme sekä talousarvion että strategian hyväksymistä. Ryhmämme haluaa toivottaa hyvää joulua ja Jumalan siunausta myös tulevalle vuodelle.

Sirpa Pursiainen

KD valtuustoryhmän pj

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s