KD maakuntavaltuustoryhmän puheenvuoro strategiasta 28.11.2022

Arvoisa puheenjohtaja, valtuutetut ja muut kuulijat.

Pirkanmaan liitto on työstänyt strategiaa vuosille 2023-2027. Kristillisdemokraatit pitävät hyvänä asiana, että strategiassa todetaan, että Pirkanmaan liitto on olemassa koko maakuntaa varten ja haluaa keskittyä maakunnallisesti merkittäviin asioihin. Pirkanmaan liitolla on merkittävä tehtävä alueellisena edunvalvojana.

Meille kristillisdemokraateille on tärkeää huolehtia toimista, jotka edistävät Pirkanmaan kestävää kasvua. Meidän tulee huomioidakin kaikessa toiminnassa se, miten voimme edesauttaa yritysten elinvoimaisuutta sekä lisätä Pirkanmaan vetovoimaisuutta suhteessa yrityksiin. Strategiassa todetaankin, että Pirkanmaan liitto haluaa olla avaamassa ovia uusille mahdollisuuksille ja etsiä tuloksellisia, vaikuttavia ja eteenpäin vieviä ratkaisuja.

Strategiassa mainitaan ensimmäisenä arvona luottamus. Luottamus on kestävä pohja, johon rakentaa. Luottamus kulkee myös käsikädessä vastuullisuuden kanssa ja strategia toteaakin Pirkanmaan liiton ymmärtävän vastuullisuuden niin sosiaalisena, ympäristöllisenä kuin taloudellisena vastuuna.

Strategiassa viitataan myös demokraattiseen päätöksentekoon sekä verkostoihin. Strategiassa todetaan, että ”poliittiset päättäjät ovat osa organisaatiotamme ja luovat lisäarvoa omalla osaamisellaan ja verkostoillaan”. Tässä kohden me kristillisdemokraatit näemme kuitenkin kehittämisen varaa. Meillä ei ole edustusta Pirkanmaan liiton hallituksessa ja koska itse valtuusto kokoontuu varsin harvakseltaan, on meidän verkostojamme ja lisäarvoamme haasteellisempaa hyödyntää. Toki pyrimme parhaamme mukaan antamaan osaamistamme ja syötteitä, kuten tänään käsittelyssä oleva aloitteemme maakunnan roolista maakuntatasoisesta kriisivalmiudesta ja huoltovalmiudesta osoittaa.

Näemme hyvänä, että tiedolla johtaminen on otettu osaksi strategiaa. Tiedolla johtaminen tarvitsee taakseen osaavan henkilöstön, johon strategiassa viitataan. Tiedolla johtaminen tarvitsee vielä käytännön tasolla tarkennuksia, jotta olemassa oleva tieto hyödynnetään käytännössä ja jotta sen pohjalta sekä johdetaan ja arvioidaan tehtyjä valintoja ja saavutettuja tuloksia.

Etukäteen saadussa aineistossa ei tarkemmin avata, mitä vihreällä ja digitaalisella siirtymällä tarkoitetaan. Me kristillisdemokraatit pidämme tärkeänä, että vihreä siirtymä tehdään tietoon ja kuhunkin yhteiskunnalliseen tilanteeseen pohjautuen. Vihreä siirtymä ei saa meidän mielestämme tarkoittaa asioiden keskittämistä, vaan koko Pirkanmaa tulee pitää elinvoimaisena. Tämän lisäksi vihreä siirtymä ei saa heikentää maatalouden elinkeinomahdollisuuksia ja huoltovarmuutta. Vihreä siirtymä ei myöskään saa ajaa yrityksiä taloudelliseen ahdinkoon. Vihreä siirtymä oikein toteutettuna toki luonnonsuojelun lisäksi voi lisätä innovaatioita ja tuoda jopa talouskasvua.

Digitaalisessa siirtymässä voi olla hyviä ajatuksia, mutta tätä kokonaisuutta ei ennakkoon toimitetussa materiaalissa avata. Kristillisdemokraattien mielestä digitaalista siirtymää tulee jatkuvasti arvioida ja varmistaa, että se tuo aidosti taloudellista säästöä. Tämän lisäksi digitaalisessa siirtymässä tulee jatkuvasti varmistaa, ettei sen myötä kukaan jää digitaitojen tai kyvyn vuoksi syrjään.

Me näemme hyvänä, että työyhteisö ja työhyvinvointi on otettu strategiassa esille. Vain hyvinvoiva ja osaava henkilö pystyy kehittämään toimintaa innolla. Me kristillisdemokraatit haluammekin kiittää jokaisen Pirkanmaan liiton työntekijää antamastaan työpanoksesta Pirkanmaan parhaaksi. Rakennetaan yhdessä Pirkanmaata yhä paremmaksi.

Sirpan Pursiainen

KD Pirkanmaan maakuntavaltuustoryhmän pj

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s