Kelan etuisuuksiin järkevöittämistä

On hyvä, että köyhien eläkeläisten taloudellisesta ahdinkoa pyritään keventämään. Ensisijaisten etuisuuksien nostaminen on kaikin puolin järkevää politiikkaa, sillä sen avulla vähennetään päällekkäistä työtä Kelan ja sosiaalitoimen välillä, ja tämä on inhimillisesti katsottuna oikein eläkeläisiä ja sairaita kohtaan.

Kelan etuisuudet kriteereineen ovat haasteellisia monelle eri etuisuuksia hakeville. Nyt takuueläke tuo Kelan etuisuuksiin jälleen yhden eri etuuden, jota eläkeläisten pitää opetella hakemaan. Miksi ensisijaisesti ei nostettu jo olemassa olevia etuisuuksia; tällä toimenpiteellä olisi yhtä hyvin saatu vähennettyä toimeentulotukiasiakkuuksia? Mikäli etuisuus olisi haluttu kohdentaa vain eläkeläisille, olisi korotuksen kohteena voinut olla eläkeläisen asumistuki sekä olemassa olevat eläkkeet.

Eläkeläisten ja sairaiden köyhyyttä kuormittavat osaltaan terveydenhuollon menot. Mielestäni Kelan lääkemaksukaton tulisi olla porrasteinen tulojen mukaan, joka helpottaisi osaltaan pienituloisten ja paljon sairastavien taloudellista taakkaa. Samanlailla tulisi porrastetusti keventää pienituloisten omavastuuosuuksien määrää terveydenhuollon maksuissa, etenkin laitoshoidon maksuissa. Tutkitusti sosioekonominen asema vaikuttaa negatiivisesti terveyteen ja taloudellisen maksukyvyttömyyden vuoksi moni siirtää terveydenhuoltoon menoa, jolloin erilaiset sairaudet ovat ehtineet kehittyä jo pidemmälle. Vaikkakin julkisen terveydenhuollon menot katsotaan menoksi toimeentulotukilaskelmassa, on mielestäni väärin, että osa sairastavista joutuu turvautumaan toimeentulotukeen suurten terveydenhuollon kustannusten vuoksi.

Työkykyisiä tukevana uudistukena tulisi Kelan työmarkkinatukeen kehittää vuosittainen vapaantulon raja, jossa vain tietyn euromääräisen kuukausittaisen ansiotulon ylittävä osuus vähentäisi työmarkkinatukea ja vapaan tulon saavuttamisen jälkeen vähennys olisi aina 100%. Tämä mahdollistaisi erilaisten pätkätöiden vastaanottamisen, tukisi osallisuutta yhteiskuntaan ja ehkäisisi syrjäytymistä sekä loisi siltoja pidempiaikaiseen työsuhteeseen. Tämä uudistus tukisi nivelvaihetta etuisuuksilta työelämään siirtyessä ja korostaisi työn kannattavuutta.

Useimmissa köyhiin kohdistuvissa uudistuksissa kuitenkin unohdetaan tarkastella uusien etuisuuksien vaikutukset muihin etuisuuksiin, ja näin ollen etuisuuksista vain harvoin pääsevät hyötymään todellisesti köyhät, toimeentulotukeen oikeutetut. Kun Kela etuudet suurentuvat, huomioidaan ne aina tulona toimeentulotuessa. Toimeentulotuen saajien joukossa on edelleen tosiasiallisesti työkyvyttömiä, joiden pääsyä oikeiden etuisuuksien piiriin tulee tukea. Toimeentulotuki on reaalitalouden kehityksessä jäänyt jälkijunaan ja sitä tulee nostaa, kohdentaen samalla toimeentulotuen saannin edellytyksen oikeutusta työkykyisten saajien kohdalla aktivointitoimenpiteisiin osallistumiseen.

Sirpa Pursiainen, YTM

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s