Sukupuolineutraalit henkilötunnukset rahan ja ajan tuhlaamista

Suomen talouden näkymien heikentyessä koronaviruksen vuoksi on täysin käsittämätöntä, että hallitus suunnittelee samanaikaisesti sukupuolineutraalien henkilötunnusten käyttöönottamista.

Finanssialan keskusliiton mukaan tällainen uudistus aiheuttaa valtavat kustannukset yrityksille sekä kaikkiin julkisen puolen asiakasrekistereihin. Talouselämän uutisen mukaan uudistus aiheuttaisi miljardiluokan lisälaskun.

Kun huomioidaan vielä se, että käytännössä juuri henkilötunnus merkittävästi auttaa monen viranomaisen työtä lähestyessään uutta asiakasta, on hämmästyttävää, että tällaista uudistusta suunnitellaan, ettei henkilötunnuksesta ilmene ihmisen ikä, syntymäaika eikä sukupuoli. Vaikka viranomainen aina tietenkin kartoittaa yksilöllisen palvelutarpeen, antavat nämä perustiedot tärkeän nopean käsityksen, millaisessa elämänkaaren vaiheessa ihminen on. Juuri nämä tiedot tosiasiallisesti auttavat osaltaan arvioimaan esimerkiksi asiakkaan tuen ja avuntarpeita. Henkilötunnuksen perusteella niin ikään yritykset tarkistavat, onko henkilö täysi-ikäinen. Tämän tiedon katoaminen luo valtavan haasteen, joka pitäisi jollakin tavalla ratkaista.

Itse ihmettelen, miksi muuttaa jotakin vain muutoksen vuoksi? Vielä enemmän ihmettelen, miksi tuhlata rahaa johonkin, mikä ei muutosta tarvitse? Mitä lopullista hyötyä lopulta uudistuksella on? Hallitusohjelmassa todetaan, että uudistuksella pyritään ”Yhteiskunnan eheyden vahvistamiseen”. Mitä ihmettä tällaisella lauseella tarkoitetaan? Uskon, että suurin osa kansasta pitää nykyistä henkilötunnusta tärkeänä osana omaa identiteettiään, joten otetaanko valtaosan mielipidettä tässä kysymyksessä laisinkaan huomioon? Paremminkin uudistus rikkoo yhteiskunnan eheyttä kuin vahvistaa sitä.

Sirpa Pursiainen, KD Pirkanmaan piirin pj

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s